Kuinka monta maailmanmestaruutta Kanada on voittanut?

Fifa World Cup
Kuinka monta maailmanmestaruutta Kanada on voittanut

Koko historiansa ajan Kanada ei ole menestynyt jalkapallomaailmassa kovinkaan hyvin. Miesten puolella Kanada on päässyt MM-kisoihin vain kahdesti, vuosina 1986 ja 2022, eivätkä he ole voittaneet yhtään ottelua turnauksessa. Naisten puolella he ovat menestyneet hieman paremmin. Se on päässyt jokaiseen MM-kisaan vuodesta 1995 lähtien, ja sen paras sijoitus oli neljäs sija vuonna 2003. He pääsivät puolivälieriin myös vuonna 2015.

Sisällysluettelo

2003 FIFA naisten maailmanmestaruuskilpailut

Naapurivaltiossa Yhdysvalloissa vuonna 2003 järjestetyissä MM-kisoissa Kanada pelasi menestyksekkäimmän turnauksensa tähän mennessä. MM-kisat aloitettiin Saksan, Japanin ja Argentiinan kanssa. Saksa oli Kanadalle avausottelussa vaikea vastus, ja se hävisi 4-1. Se kuitenkin toipui kahdessa seuraavassa ottelussaan ja voitti Argentiinan 3-0 ja Japanin 3-1. Näiden kahden voiton ansiosta Kanada sijoittui lohkossaan toiseksi ja pääsi turnauksen pudotuspelivaiheeseen. Näissä kolmessa ottelussa kanadalaisia johti Christine Latham, joka teki kolme heidän seitsemästä maalistaan.

Turnauksen puolivälierissä Kanada kohtasi Kiinan, joka oli juuri sijoittunut toiseksi edellisissä MM-kisoissa vuonna 1999. Kanada pystyi kuitenkin kukistamaan kiinalaiset maalein 1-0 Charmaine Hooperin seitsemännen minuutin maalin ansiosta. Tämä toi Kanadalle ensimmäisen ja tähän mennessä ainoan MM-puolivälieräpaikan miesten ja naisten MM-kisoissa. Välieräottelussa Kanada kohtasi Ruotsin. Kanada meni 64. minuutilla 1-0-johtoon Kara Langin maalin ansiosta, mutta Ruotsi teki kaksi maalia ennen varsinaisen peliajan päättymistä ja voitti kanadalaiset 2-1. Tämä johti kolmannen sijan otteluun, jossa Kanada kohtasi Yhdysvaltojen joukkueen, joka oli murtunut hävittyään välierässä kotikentällään. Amerikkalaiset pystyivät ottamaan 3-1-voiton, joten Kanada joutui tyytymään neljänteen sijaan. Siitä huolimatta turnaus oli kanadalaisille menestyksekäs.

2015 FIFA naisten maailmanmestaruuskilpailut

Vuonna 2015 naisten MM-kisat järjestettiin Kanadassa, joten isännät halusivat ehdottomasti onnistuneen turnauksen kotiyleisönsä edessä. Heidän alkulohkonsa koostui Kiinasta, Uudesta-Seelannista ja Alankomaista. Kuten tapana on, isännät pelasivat heti turnauksen ensimmäisen ottelun, ja kanadalaiset voittivat Kiinan 1-0 Christine Sinclairin viime hetken maalilla jatkoajan ensimmäisellä minuutilla. Kahdessa seuraavassa ottelussa Kanada pelasi Uuden-Seelannin kanssa 0-0 ja Hollannin kanssa 1-1. Ashley Lawrence teki maalin Hollanti-ottelussa. Kanadan näistä otteluista saamat viisi pistettä (kolme voitosta, yksi kummastakin tasapelistä) riittivät Kanadalle lohkonsa ensimmäiseen sijaan, ja se eteni pudotuspeleihin.

Tässä turnauksessa pudotuspelikierroksella oli kahdeksan joukkueen sijasta kuusitoista joukkuetta, joten joukkueiden oli pelattava yksi lisäkierros. Tässä kuudentoista joukkueen ottelussa Kanada kohtasi Sveitsin. Toisessa vähämaalisessa ottelussa Kanada voitti Sveitsin 1-0 Josee Belangerin 51. minuutilla tekemän maalin ansiosta. Kanadan seuraava vastustaja oli lahjakas Englannin joukkue, ja Kanada jäi nopeasti 2-0-tappioasemaan ensimmäisen vartin aikana. Sinclair teki maalin 41. minuutilla ja kavensi ottelun, mutta Englanti jäi lopulta 2-1-voittoon. Näin ollen isännät putosivat puolivälierissä, mutta se oli silti heidän toiseksi paras sijoituksensa tähän mennessä.