Kuinka monta maailmanmestaruutta Englanti on voittanut?

Fifa World Cup
Kuinka monta maailmanmestaruutta Englanti on voittanut

Englannissa on vuosien varrella ollut erittäin lahjakkaita jalkapallojoukkueita. Miesten puolella joukkue on kaikesta tästä lahjakkuudesta huolimatta onnistunut voittamaan vain yhden maailmanmestaruuden sen jälkeen, kun turnaus aloitettiin vuonna 1930. Naisten puolella Englanti ei ole vielä päässyt MM-lopputurnauksen finaaliin sitten ensimmäisen kerran vuonna 1991. Erityisesti miesten puolella Englanti on kärsinyt vuosien varrella sydäntäsärkeviä tappioita. Joitakin näistä sydäntäsärkevistä otteluista käsitellään alla, samoin kuin heidän voittoaan vuonna 1966.

Sisällysluettelo

Vuoden 1966 jalkapallon maailmanmestaruuskilpailut

Englannin yksinäinen maailmanmestaruus oli kansakunnalle erityinen, kuten vuonna 1966, jolloin Englanti oli isäntämaa. Näin he saivat nostaa pokaalin kotiyleisönsä edessä. Turnauksen alkaessa Englanti oli lohkossa Uruguayn, Meksikon ja Ranskan kanssa. Se aloitti turnauksen tasapelillä Uruguayn kanssa 0-0 ja voitti sitten Meksikon ja Ranskan samoin lukemin 2-0. Englannilla oli kaksi voittoa ja yksi tasapeli, kun taas Uruguaylla oli yksi tasapeli ja kaksi voittoa, Englanti oli lohkovoittaja ja eteni pudotuspeleihin. Näiden otteluiden aikana englantilaisia johti Roger Hunt, joka teki kolme neljästä maalista.

Neljännesvälierässä ja ensimmäisessä pudotuspeliottelussa Englanti kohtasi Argentiinan. Ottelu oli 0-0 aina 78. minuutille asti. kun Geoff Hurst teki lopullisen voittomaalin, ja Englanti pysyi mukana 1-0-voitossa. Välierissä Englanti kohtasi Portugalin, ja Bobby Charlton teki molemmat Englannin maalit 2-1-voitossa, jolla Englanti eteni finaaliin. Englannin viimeinen haastaja oli Länsi-Saksan vahva joukkue. Länsi-Saksa teki ensimmäisen maalin jo varhain ennen kuin Hurst tasoitti ottelun 18. minuutilla. Martin Peters teki 78. minuutilla ensimmäisen maalinsa ja vei Englannin johtoon. Wolfgang Weber kuitenkin tasoitti ottelun Länsi-Saksalle aivan lopussa 89. minuutilla. Ottelu meni jatkoajalle, mutta siitä lähtien ottelu oli Englannin hallussa. Hurst teki kaksi maalia 30 minuutin jatkoajalla, ja Englanti voitti ensimmäiset ja toistaiseksi ainoat MM-kisansa 4-2. Tähän päivään mennessä, Geoff Hurst on edelleen ainoa mies, joka on tehnyt hattutempun MM-finaalissa. Kaiken kaikkiaan Hurstin, Charltonin ja Huntin maalintekotaitojen ansiosta englantilaiset pystyivät hakemaan voiton kotikentällään.

Rangaistusten sydänsurut

Englantilaiset olisivat voineet voittaa vielä yhden tai kaksi MM-kisaa, ellei heillä olisi ollut hirveää tuuria rangaistuspotkukilpailuissa. Se on tasapisteissä Espanjan ja Italian kanssa ja hävinnyt eniten rangaistuspotkukilpailuja MM-kisojen historiassa kolmella rangaistuspotkukilpailulla. Se hävisi rangaistuspotkukilpailuissa Portugalille vuoden 2006 MM-kisojen puolivälierissä, Argentiinalle vuoden 1998 kahdeksannessa välierässä ja Länsi-Saksalle välierissä vuonna 1990. Tuo välierätappio Länsi-Saksalle on lähimpänä Englannin MM-finaalia sitten vuoden 1966 voiton. Vuoden 2018 MM-kisoissa englantilaiset pääsivät käyttämään joitakin rangaistuslaukausdemonejaan, kun he kukistivat Kolumbian 16. kierroksella rangaistuslaukauksilla. Valitettavasti he hävisivät Kroatialle 2-1 välierissä varsinaisella peliajalla.