Kuinka monta maailmanmestaruutta Espanja on voittanut?

Fifa World Cup
Kuinka monta maailmanmestaruutta Espanja on voittanut

Espanjalla on ollut taitavia jalkapallojoukkueita koko MM-historian ajan. Miesten puolella kuitenkin, tämä taito on tuonut heille vain yhden maailmanmestaruuden sitten ensimmäisen turnauksen vuonna 1930. Ensimmäisten naisten MM-kisojen jälkeen vuonna 1991 espanjalaiset eivät ole vielä päässeet välieriin. Miesten puolella espanjalaiset ovat kärsineet sydäntäsärkeviä MM-tappioita rangaistuslaukauskilpailuissa. Näitä tappioita ja niiden voittoa vuonna 2010 käsitellään jäljempänä.

Sisällysluettelo

FIFA World Cup 2010

Espanja voitti ensimmäiset ja ainoat maailmanmestaruutensa vuonna 2010 Etelä-Afrikassa. Turnauksen aluksi Espanja sai ryhmäänsä Chilen, Sveitsin ja Hondurasin. Turnaus alkoi Espanjan kannalta huonosti, sillä sveitsiläiset voittivat heidät 1-0 ensimmäisessä ottelussa. He pystyivät kuitenkin nousemaan takaisin, voittaen Hondoruksen 2-0 ja Chilen 2-1 kahdessa seuraavassa ottelussaan. Espanja ja Chile saivat kumpikin kaksi voittoa ja yhden tappion, mutta Espanja voitti lohkonsa maalieronsa ansiosta, joka oli +2 (Chile oli vain +1). Espanjan puolta johti David Villa näiden kolmen ottelun aikana, sillä hän teki kolme heidän neljästä maalistaan ja avusti toisessa.

Turnauksen pudotuspelivaiheessa, Espanja voitti kaikki neljä ottelua identtisin lukemin 1-0. 16. kierroksella, Espanja kaatoi Portugalin näillä lukemilla David Villan 62. minuutin maalin ansiosta. David Villa teki jälleen ainoan maalin puolivälierissä Paraguayta vastaan, tällä kertaa 82. minuutilla, ja auttoi espanjalaiset välieriin. Tässä vaiheessa joku muukin nousi vihdoin esiin Espanjalle, kun Carles Puyol teki turnauksen ensimmäisen maalinsa 72. minuutilla ja auttoi Espanjaa kaatamaan Saksan 1-0. MM-finaalissa Alankomaat oli Espanjan viimeinen haastaja. Kukaan ei tehnyt maalia varsinaisella peliajalla, joten voittajan selvittämiseksi tarvittiin jatkoaikaa. Vasta 115. minuutilla Andres Iniesta teki turnauksen toisen maalinsa ja ensimmäisen sitten lohkovaiheen ja vei Espanjan johtoon ja lopulta voittoon. Kaiken kaikkiaan espanjalaisia johti selvästi David Villa, joka teki viisi heidän kahdeksasta maalistaan koko turnauksen aikana. Ilman Iniestan sankaritekoja loppuottelussa Espanjalla ei kuitenkaan ehkä vieläkään olisi MM-titteliä.

Rangaistusten sydänsurut

Espanjalla saattaa olla yksi tai kaksi MM-kisaa enemmän, ellei sen rangaistuspotkukilpailuennätys olisi ollut huono. Se on pudonnut kolmessa MM-kisassa rangaistuspotkukilpailuissa, mikä on Englannin ja Italian kanssa eniten rangaistuspotkukilpailujen historiassa. Espanja hävisi Belgialle vuoden 1986 puolivälierissä, Etelä-Korealle vuoden 2002 puolivälierissä ja Venäjälle vuoden 2018 16. kierroksella kaikki rangaistuspotkukilpailuissa. He voittivat yhden rangaistuspotkukilpailun, kun he kukistivat Irlannin vuoden 2002 16. kierroksella, mutta se ei kuitenkaan lohduta espanjalaisia.