Hoe heeft Frankrijk de 2018 FIFA World Cup gewonnen?

Fifa Wereld Beker
Hoe heeft Frankrijk de wereldbeker van 2018 gewonnen?

In 2018 was Frankrijk zegevierend bij de wereldbeker in Rusland, en versloeg Kroatië met 4-2 in de eindstrijd. Het was Frankrijks tweede WK-titel en hun eerste sinds 1998. Het was een lange, bewogen weg voor de Fransen, die al begon tijdens de kwalificatie. In de rest van dit artikel gaan we dieper in op hun weg naar het kampioenschap.

Inhoudsopgave

kwalificerend

voordat ze konden deelnemen aan de wereldbeker, Frankrijk moest zich eerst kwalificeren via het UEFA-kwalificatieproces (Union of European Football Association). Hoewel het proces verschilt voor verschillende regio's in de wereld, houdt de UEFA's laatste kwalificatieronde in dat de teams in negen groepen worden verdeeld, en kwalificeert elke groepswinnaar zich automatisch voor de wereldbeker. De acht beste ploegen op de tweede plaats gingen vervolgens door naar play-offs van één wedstrijd om de laatste vier plaatsen te bepalen. Gelukkig voor Frankrijk hoefden zij zich geen zorgen te maken over de play-offs van één wedstrijd, want zij wonnen hun groep, Groep A. Tot hun groep behoorden Zweden, Nederland, Bulgarije, Luxemburg en Wit-Rusland. Aangezien zij tegen elk team tweemaal speelden, speelden zij in totaal tien wedstrijden, en behaalden zij in die wedstrijden zeven overwinningen, twee gelijke spelen, en één verlies. Zo sloten ze de kwalificatie af met 23 punten (drie voor een overwinning, één voor een gelijkspel), vier punten voorsprong op tweede plaats Zweden. Vervolgens was het afwachten wie er in hun groep zou zitten op het WK.

Groepsfase

Toen de FIFA op 1 december 2017 de groepen voor de wereldbeker van 2018 bekendmaakte, Frankrijk vernam dat ze gegroepeerd waren met Denemarken, Peru en Australië. In hun eerste wedstrijd versloegen ze het Australische team met een score van 2-1 dankzij doelpunten van Antoine Griezmann in de 58e minuut en de uiteindelijke winnaar van Aziz Behich in de 82e minuut. In hun volgende wedstrijd tegen Peru behielden de Fransen een 1-0 overwinning dankzij een doelpunt van Kylian Mbappe in de 34e minuut. In hun laatste wedstrijd, Frankrijk had zich al verzekerd van een plaats in de knock-outronde, dus speelde het met 0-0 gelijk tegen Denemarken, dat ook slechts een gelijkspel nodig had om door te gaan. Als groepswinnaars wachtte Frankrijk in de Ronde van de Zestien een wedstrijd met Argentinië.

Eliminatie ronde

2018 fifa wereldbeker afvalronde

In de eerste ronde van de knock-outs, Frankrijk moest het opnemen tegen Lionel Messi en Argentinië, de grootste speler aller tijden. Frankrijk kwam vroeg op voorsprong dankzij een doelpunt van Griezmann in de 13e minuut, maar Frankrijk scoorde de volgende twee om 2-1 voor te komen. Frankrijk heroverde echter de controle met drie doelpunten op rij, één van Benjamin Pavard en twee van Mbappe. Argentinië scoorde het laatste doelpunt van de wedstrijd, maar het was niet genoeg, en Frankrijk ging door naar de kwartfinales met een 4-3 overwinning. Daarin troffen ze in Uruguay een andere Zuid-Amerikaanse ploeg. Raphael Varane (40e minuut) en Griezmann (65e minuut) scoorden beiden voor de Fransen in een 2-0 overwinning. De volgende stap was de halve finale met een sterk België. Samuel Umtiti scoorde het enige doelpunt van de wedstrijd in de 51e minuut, en Frankrijk had de Wereldbekerfinale gehaald.

Finale wedstrijd

In de laatste wedstrijd, Frankrijk nam het op tegen Kroatië in hun allereerste WK-finale. Mario Mandzukic scoorde in de 18e minuut om de score op gang te brengen, maar Kroatië maakte tien minuten later gelijk. Net als in de wedstrijd tegen Argentinië nam Frankrijk het heft in handen met drie doelpunten op rij. Tussen de 38e en 65e minuut scoorden Griezmann, Paul Pogba en Mbappe allemaal om de Fransen op voorsprong te zetten. Kroatië zou er nog een terugdoen, maar het was lang niet genoeg, en Frankrijk won de Wereldbeker met een score van 4-2.

Wat de prijzen betreft, Mbappe kreeg de prijs voor Beste Jonge Speler als beste speler van het toernooi onder de 21 jaar. Daarnaast won Griezmann zowel de Bronzen Bal als de Zilveren Laars. De Bronzen Bal werd uitgereikt voor zijn derde plaats in de Gouden Bal (beste speler van het toernooi) verkiezing. De Zilveren Laars werd hem toegekend omdat Griezmann de op één na meeste doelpunten had gemaakt van alle spelers op het toernooi, want de Gouden Laars gaat naar de speler met de meeste doelpunten. Over het geheel genomen werd het Franse team geleid door de genialiteit van Griezmann en Mbappe, maar verschillende spelers droegen bij aan de run van de Fransen naar de titel. Niet te vergeten in alle discussie over doelpunten is Hugo Lloris, die zes van de zeven wedstrijden van Frankrijk startte, kreeg in 540 minuten keepen slechts zes doelpunten tegen. De Fransen krijgen de kans om hun titel te verdedigen op het komende WK van 2022 in Qatar.