Kuinka pitkä on nyrkkeilyottelu?

Nyrkkeily
Kuinka pitkä on nyrkkeilyottelu

Monet tietävät nyrkkeilyotteluiden perusasiat, kuten sen, miten ottelut käydään ja mitä varusteita ottelijoilla on yllään, mutta kuinka kauan nyrkkeilyottelu kestää ja miten aika jaetaan? Tässä tarkastelemme nyrkkeilyottelun eri ajoitustapoja, kierrosten lukumäärää kussakin nyrkkeilyottelutyypissä ja sitä, miten nyrkkeilyottelu voi päättyä ennen sovitun ajan umpeutumista.

Sisällysluettelo

Miten nyrkkeilyottelut ajoitetaan?

Miten nyrkkeilyottelut ajoitetaan

Periaatteessa useimmat nyrkkeilyottelut ajoitetaan ennalta määritellyn kierrosmäärän mukaan, joka on aikajakso, jonka aikana ottelijat käyvät taistelua. Tavallisessa nyrkkeilyottelussa aika koostuu määrätystä määrästä eriä, joiden välissä on lepojaksoja, jotka nyrkkeilijät käyttävät toipumiseen ja strategioiden laatimiseen valmentajiensa kanssa.

Useimmissa ammattinyrkkeilyotteluissa kahden kokeneen nyrkkeilijän välillä ottelu koostuu 12 ottelukierroksesta, joista jokainen kestää kolme minuuttia. Kierroksen alkamisesta ja päättymisestä kertoo kellon soitto, mutta kierros voidaan päättää ennenaikaisesti, jos toinen kilpailija tyrmätään, luovuttaa tai tulee muulla tavoin toimintakyvyttömäksi. Jokaisen kolmen minuutin erän välillä pidetään minuutin tauko. Näiden taukojen aikana nyrkkeilijät palaavat kehän kulmiinsa lepäämään, ja heidän valmentajansa antavat heille jakkarat, joille he voivat istua, sekä muita tarpeellisia tarvikkeita, kuten vettä, pyyhkeen ja tarvittaessa lääkärin apua. Nyrkkeilijät käyttävät taukoja myös strategioiden laatimiseen valmentajiensa kanssa siitä, miten he voivat taistella paremmin seuraavalla kierroksella.

Kun otetaan huomioon tämä 12 erän järjestelmä, normaali ammattinyrkkeilyottelu kestää yleensä noin 47 minuuttia: 36 minuuttia ottelua ja 11 minuuttia lepoa, sillä viimeisen erän jälkeen ei pidetä taukoa.

Kuinka monta erää nyrkkeilyottelussa on?

Vaikka 12 kierrosta nyrkkeilyä on ammattilaisnyrkkeilykehissä normaali käytäntö, ammattinyrkkeilijät käyvät usein otteluita, joissa on vähemmän kuin 12 kierrosta. Vähemmän kokeneiden nyrkkeilijöiden ottelut kestävät yleensä alle 12 erää. 12 erän otteluita pidetään tavanomaisina, koska ne muodostavat suurimman osan nyrkkeilyturnausten päätapahtumista, ja nämä tapahtumat ovat luonnollisesti suositumpia. Nyrkkeilyillassa, jossa useita otteluita pelataan useiden tuntien ajan, ei kuitenkaan ole harvinaista, että ottelut koostuvat neljästä, kuudesta, kahdeksasta tai jopa kymmenestä erästä tavanomaisen 12 erän sijasta. Esimerkiksi naisten nyrkkeilyssä enimmäisraja on 10 erää, ja jokainen erä on kaksi minuuttia pitkä.

Nyrkkeilyottelun erien määrä riippuu pitkälti ottelijoiden taidoista. Ammattinyrkkeilijät pystyvät täysin kestämään 12 erää, mutta monet nuoremmat tai kokemattomammat nyrkkeilijät eivät kestä niin kauan. Ei ole harvinaista, että kokeneet mutta nuoremmat ottelijat ottelevat 10 erän otteluissa. Amatöörinyrkkeilijöiden sääntöjen mukaan ottelut saavat kestää enintään neljä erää. Useimmat miesten amatöörinyrkkeilyottelut kestävät kolme erää, joista kukin kestää kolme minuuttia, kun taas naisten amatöörinyrkkeilijät ottelevat neljä erää, joista kukin kestää kaksi minuuttia. Tämä tarkoittaa, että useimmat amatöörinyrkkeilyottelut kestävät yleensä 15-30 minuuttia.

Kestävätkö kaikki nyrkkeilyottelut 12 erää?

Jopa nyrkkeilyottelussa, joka kestää täydet 12 erää, on tavallista, että ottelu lopetetaan ennen kuin aika on kulunut kokonaan. Monet tekijät voivat vaikuttaa siihen, että nyrkkeilyottelu päättyy ennenaikaisesti. Ensinnäkin on mahdollisuus tyrmäykseen, jossa yksi ottelija aiheuttaa sen, että hänen vastustajansa ei pysty jatkamaan ottelua. Loukkaantumiset, jotka eivät johda tyrmäykseen mutta ovat riittävän vakavia lopettamaan ottelun, ovat toinen tapa, jolla ottelu voi päättyä ennenaikaisesti. Lisäksi on aina mahdollista, että ottelu hylätään, esimerkiksi jos nyrkkeilijä tekee laittomia liikkeitä tai tähtää kiellettyihin kehonosiin.

Kun tarkastellaan erilaisia tyrmäyksiä, loukkaantumisia ja hylkäyksiä, joita nyrkkeilyssä tapahtuu, nyrkkeilyottelun keskipituus on yleensä noin kuusi erää, mikä tarkoittaa noin 17-18 minuuttia otteluaikaa ja 22-23 minuuttia kokonaisaikaa tauot mukaan luettuina. Tämä keskipituus voi kuitenkin kasvaa joissakin nyrkkeilymuodoissa. Esimerkiksi kevyessä nyrkkeilyssä ottelu kestää todennäköisemmin yli kuusi erää, koska nyrkkeilijät eivät pysty yhtä hyvin tyrmäämään vastustajiaan. Raskaansarjan nyrkkeilyssä ottelut kestävät kuitenkin yleensä kuusi erää tai vähemmän ottelijoiden voiman vuoksi.

Päätelmä

Kuten monissa muissakin urheilulajeissa, nyrkkeilyottelun pituus vaihtelee ja riippuu useista tekijöistä. 12 kolmen minuutin erän käyttäminen on hyvä tapa arvioida, kuinka kauan nyrkkeilyottelu voi kestää, mutta todellisuudessa monet nyrkkeilyottelut eivät kestä aivan yhtä kauan kuin tämä standardi antaa ymmärtää.