Hvor mange verdensmesterskaber har Japan vundet?

Fifa World Cup
Hvor mange verdensmesterskaber har Japan vundet

Af de otte FIFA verdensmesterskaber for kvinder, der har fundet sted, Japan har vundet én gang og kom ind på andenpladsen én gang. Det japanske kvindelandshold spillede mod USA i VM-slutrunden i både 2011 (som de vandt) og 2015 (som de tabte). På herresiden af FIFA World Cup har Japan endnu ikke deltaget i en semifinale og har således endnu ikke vundet en slutrunde.

Nedenfor diskuterer vi de to store optrædener af det japanske kvindelandshold ved FIFA Women's World Cup.

Indholdsfortegnelse

VM i fodbold for kvinder i 2011

I 2011 vandt det japanske kvindefodboldlandshold VM i fodbold i Tyskland. De indledte turneringen i en gruppe med England, Mexico og New Zealand. De besejrede New Zealand 2-1 og Mexico 4-0 i deres to første kampe, inden de tabte til England 2-0 i gruppens sidste kamp. På trods af dette nederlag, Japan gjorde stadig nok til at gå videre til knockoutfasen takket være deres andenplads i gruppen efter England. I disse tre kampe blev Japan anført af Homare Sawa, som scorede tre af deres seks mål.

I kvartfinalen var Japan oppe mod værtsnationen Tyskland. Da ingen scorede i den ordinære spilletid, var det nødvendigt med forlænget spilletid. Det var så Karina Maruyama, der scorede i det 107. minut og førte Japan til en 1-0-sejr. I semifinalen kom Japan bagud 1-0 til Sverige tidligt i det 9. minut før de kom tilbage og vandt 3-1 takket være to mål af Nahomi Kawasumi og et mål af Sawa. Det bragte dem til et World Cup-opgør mod et stærkt hold fra USA. USA tog en 1-0 føring i det 68. minut, men Aya Miyama fik udlignet i det 80. minut, og kampen gik til forlænget spilletid. USA bragte sig igen i front i det 103. minut, men i de sidste minutter af den forlængede spilletid scorede Sawa med kun fire minutter tilbage af kampen og sendte kampen ud i straffesparkskonkurrence. Japan vandt straffesparkskonkurrencen med 3-1 og vandt dermed sin første og hidtil eneste VM-titel.

VM i fodbold for kvinder i 2015

I 2015 nåede Japan endnu en gang til VM-finalen, denne gang i Canada. I deres gruppe til turneringens start var Schweiz, Cameroun og Ecuador med i gruppen. De besejrede Schweiz 1-0, Cameroun 2-1 og Ecuador 1-0 og vandt dermed nemt deres gruppe og gik videre til knockoutkampene. Fire forskellige spillere scorede de fire mål for japanerne: Aya Miyama, Aya Sameshima, Yuika Sugasawa og Yuki Nagasato.

Japan indledte knockouts ved at besejrede Holland med 2-1 i ottendedelsfinalen takket være mål af Saori Ariyoshi og Mizuho Sakaguchi. Herefter stod kvartfinalen på programmet, hvor Japan mødte Australien. Kampen var målløs indtil de sidste minutter, da Mana Iwabuchi i det 86. minut sendte bolden i nettet og gav Japan en 1-0-sejr. I semifinalen var Japan en smule heldig med at vinde over England. Aya Miyama scorede i det 32. minut og bragte Japan i front, men England fik udlignet få minutter senere. Ingen scorede igen før i de sidste øjeblikke, da et engelsk selvmål i tillægstiden gav Japan en 2-1-sejr.

Denne sejr bragte Japan til den føromtalte omkamp mod USA. Desværre for japanerne gik denne kamp ikke nær så godt. USA scorede på forbløffende vis fire mål i det første kvarter, og Japan kunne ikke rigtig komme sig. De forsøgte at kæmpe sig tilbage tidligt i anden halvleg med et mål af Yuki Nagasato, og de nød godt af et selvmål fra USA, USA scorede dog igen og vandt let med 5-2. Ikke desto mindre var det stadig et fantastisk løb for Japan i disse to verdensmesterskaber.