Top 6 over de bedste sprintere for mænd gennem tiderne

Bane og felt
Bedste sprintere for mænd gennem tiderne

De fleste mennesker er involveret i et løb på et tidspunkt i deres liv; uanset om det er to 5-årige børn på legepladsen eller atleter ved de olympiske lege, er målet det samme: at komme først i mål. De bedste sprintere gennem tiderne er tilfældigvis en samling af nogle af de hurtigste mennesker, der nogensinde har beværtet jorden. Nedenfor er seks af de bedste sprintere, som verden nogensinde har set.

Indholdsfortegnelse

Hvem er de bedste mænds sprintere gennem tiderne?

• Satte syv verdensrekorder i løbet af sin karriere

Usain Bolt er en af de mest dominerende atleter i historien og er i øjeblikket indehaver af verdensrekorden på 100 m og 200 m. Som 15-årig vandt Bolt guldmedaljen i 200m-finalen ved juniorverdensmesterskaberne i 2002, som den yngste vinder i begivenhedens historie. Bolt deltog primært i tre forskellige konkurrencer: 100m, 200m og 4x100m. Det lykkedes Bolt at vinde tre OL-guldmedaljer i træk på både 100 og 200 meter, hvilket betyder, at ingen modstander nogensinde har besejret ham i en OL-finale. Bolt vandt også tre guldmedaljer i træk på 4x100 m, men sejren fra OL i Beijing i 2008 blev annulleret efter en positiv dopingprøve af en holdkammerat. Bolts 100-meter-rekord er så absurd, at kun én anden løber i historien er kommet inden for 0,11 sekunder af den.

• Ni gange olympisk guldmedaljevinder
  • Otte gange verdensmester
  • Satte 13 verdensrekorder i karrieren

Carl Lewis dominerede både som løber og springer på en måde, som kun få andre mennesker kan. Lewis er en af de få olympiske atleter, der nogensinde har vundet fire guldmedaljer ved et enkelt OL, hvilket han gjorde ved de olympiske sommerlege i 1984. Han slog også verdensrekorden på 100 m ved OL i 1984, hvor han slog den næstnærmeste med den bredeste margin i olympisk historie. Måske er en af de ting, som Lewis er mest berømt for, at han holdt sig væk fra steroider i den periode, hvor de især fik stor udbredelse. I løbet af sin karriere var der en periode, hvor han gik over ti år i træk uden et officielt nederlag i længdespring.

• Fire gange olympisk guldmedaljevinder
  • Vandt fire guldmedaljer ved et enkelt OL
  • Tre gange verdensrekorder i karrieren

Jesse Owens er en amerikansk legende, der har udrettet utroligt bemærkelsesværdige præstationer. Owens er sandsynligvis mest kendt for sin præstation ved de Olympiske Lege i Berlin i 1936, som Hitler og det racistiske nazistiske regime var værter for. Owens vandt guldmedaljer i 100 m, 200 m, længdespring og 4x100 m stafet, hvor det amerikanske hold satte en ny verdensrekord. En af hans mest bemærkelsesværdige bedrifter fandt faktisk sted, mens han var på college, ved BIG10-konferencemesterskaberne, hvor Owens satte tre verdensrekorder i løbet af en time. Han er også en af de største "hvad nu hvis"-resultater inden for sporten, da han aldrig fik en ny mulighed for at udbygge sin olympiske storhed, da Anden Verdenskrig aflyste OL i 1940 og 1944.

• Syv år i træk uden at tabe et 400m løb

Michael Johnson er en af de mest dominerende atleter, som atletiksporten nogensinde har set. Han startede på Baylor University, hvor han satte skolens rekord på 200 m. Johnson havde en unik løbestil, der ville have gjort ham mindeværdig, selv hvis han ikke havde vundet løbene. Han dedikerede sig kun til to konkurrencer: 200m og 400m. Johnsons ubesejrede stime begyndte i 1993, og han løb 58 400-meter-løb i træk, inden han tabte næste gang. Denne stime omfattede OL i Atlanta i 1996, hvor Johnson vandt guld på 400 m og 200 m, hvor han satte en verdensrekord, som Bolt senere skulle slå.

5. Maurice Greene

• Femdobbelt verdensmester
  • To gange olympisk guldmedaljevinder
  • En gang olympisk sølvmedaljevinder

Maurice Greene oplevede størstedelen af sin succes på indendørsbanen, hvor han satte rekorder, som stadig står ved magt. Da han var på sit højeste, lykkedes det Greene at vinde tre verdensmesterskaber i træk og guldmedaljen på 100 m ved OL i Sydney i 2000. Da Greene gik på pension, havde han rekorden for flest løb under 10 sekunder på 100 m med i alt 53 løb. Greene formåede at vinde guldmedaljen på 60 m på trods af en skade midt i løbet ved verdensmesterskaberne i udendørs løb i 2001.

• Tre gange verdensmester
  • Tre gange guldmedaljevinder i VM-finalen i atletik
  • 11-dobbelt vinder af Diamond League Meeting

Selv om Tyson Gay måske ikke har den liste over resultater, som de andre løbere har, er det fordi han har måttet bruge så meget af sin karriere på at jagte Bolt. Gay har det næsthurtigste 100-meter-løb, der nogensinde er registreret; han løb det tilfældigvis en måned efter, at Bolt satte den nuværende rekord. Gay er en af kun fem mænd i historien, der har løbet 100 m på under 10,75 sekunder. Gay er også en af de kun syv mænd, der nogensinde har løbet 200 m på under 19,60 sekunder. Desværre har Gay's navn længe været involveret i PED-diskussionen, hvilket mindsker storheden i nogle af hans bedrifter.

OFTE STILLEDE SPØRGSMÅL

Hvem er den bedste mænds sprinter gennem tiderne?

Det er svært at argumentere imod, at Usain Bolt er den bedste mænds sprinter gennem tiderne. Ikke alene er Bolt indehaver af verdensrekorden på 100 m, men intet andet menneske har nogensinde været mindre end 0,10 sekunder fra at slå denne rekord. Ud over rekorden er Bolt også indehaver af de to næsthurtigste løb nogensinde på 100 m, hvilket gør ham til indehaver af de tre hurtigste 100 m i historien. I mellemtiden er Bolt kun lidt mindre dominerende på 200 m, idet han er i besiddelse af fire af de seks hurtigste 200 m-løb i historien, herunder den nuværende verdensrekord.

Hvilken mænds sprinter har de fleste olympiske guldmedaljer?

Carl Lewis er den sprinter, der har flest olympiske guldmedaljer for mænd i banekonkurrencer med ni. Han formåede at dominere ikke kun i sprintløbene, men også i længdespring. Lewis fik også en sølvmedalje sammen med sine ni guldmedaljer, hvilket giver ham i alt ti olympiske medaljer. Usain Bolt formåede at vinde ni guldmedaljer i løbet af sin olympiske karriere; en af dem blev dog frataget på grund af en holdkammerat, der blev taget for doping i 4x100 m stafetløbet.

Hvilken mænds sprinter har den bedste 100 m sprinttid nogensinde?

Usain Bolt er sprinteren med den bedste 100 m sprinttid nogensinde. Det skete ved verdensmesterskaberne i Berlin i 2009, hvor det lykkedes Tyson Gay at slutte på andenpladsen. Gay sluttede 100m-finalen med en tid på 9,71 sekunder, hvilket var lige ved siden af den daværende verdensrekord på 9,69 sekunder. Bolt besejrede Gay med en massiv margin på 0,13 sekunder og satte den nuværende verdensrekord på 100 m med en tid på 9,58 sekunder.