Top 6 beste mannen sprinters aller tijden

Baanveld
Beste Menselijke Sprinters aller Tijden

De meeste mensen zijn op een bepaald moment in hun leven betrokken bij een race; of het nu gaat om twee vijfjarigen op de speelplaats of atleten op de Olympische Spelen, het doel is hetzelfde: als eerste over de finish komen. De beste sprinters aller tijden zijn toevallig een verzameling van de snelste mensen die ooit op aarde hebben rondgelopen. Hieronder staan zes van de beste sprinters die de wereld ooit heeft gezien.

Inhoudsopgave

Wie zijn de beste heren sprinters aller tijden?

• Hij vestigde zeven wereldrecords tijdens zijn carrière

Usain Bolt is een van de meest dominante atleten in de geschiedenis en is momenteel de wereldrecordhouder op de 100 en 200 meter. Bolt won op 15-jarige leeftijd de gouden medaille in de finale van de 200 m tijdens de wereldkampioenschappen junioren van 2002, de jongste winnaar in de geschiedenis van het evenement. Bolt nam voornamelijk deel aan drie verschillende onderdelen: de 100m, 200m en de 4x100m. Bolt slaagde erin om drie opeenvolgende Olympische gouden medailles te winnen op zowel de 100m als de 200m, wat betekent dat geen enkele tegenstander hem ooit versloeg in een Olympische finale. Bolt won ook drie gouden 4x100m medailles op rij, maar de overwinning van de Olympische Spelen van 2008 in Peking werd ongedaan gemaakt nadat een teamgenoot positief op doping was getest. Bolts record op de 100 meter is zo absurd dat slechts één andere loper in de geschiedenis er binnen 0,11 seconde van is geëindigd.

• Negenvoudig Olympisch Gouden Medaillewinnaar
  • Achtvoudig Wereldkampioen
  • Zet 13 wereldrecords in carrière

Carl Lewis domineerde als loper en als springer op een manier die weinig andere mensen kunnen. Lewis is een van de weinige Olympische atleten die ooit vier gouden medailles wonnen op één Olympische Spelen, wat hij deed op de Olympische Zomerspelen van 1984. Hij brak ook het wereldrecord op de 100 m op de Olympische Spelen van 1984, en versloeg de naaste finisher met de grootste marge in de Olympische geschiedenis. Een van de dingen waar Lewis misschien wel het meest beroemd om is, is dat hij geen steroïden gebruikte in het tijdperk waarin ze vooral bekendheid kregen. Tijdens zijn carrière was er een periode van tien opeenvolgende jaren zonder een officiële nederlaag bij het verspringen.

• Viervoudig Olympisch Gouden Medaillewinnaar
  • Won vier gouden medailles op één Olympische Spelen
  • Drievoudig wereldrecord in carrière

Jesse Owens is een Amerikaanse legende, die ongelooflijk opmerkelijke prestaties heeft geleverd. Owens is waarschijnlijk het meest bekend om zijn prestaties op de Olympische Spelen van 1936 in Berlijn, die werden georganiseerd door Hitler en het racistische naziregime. Owens won gouden medailles op de 100 m, 200 m, verspringen en de estafette 4x100 m, waarbij de Amerikaanse ploeg een nieuw wereldrecord vestigde. Een van zijn meest opmerkelijke prestaties vond plaats toen hij nog studeerde tijdens de BIG10 kampioenschappen, waar Owens binnen een uur drie wereldrecords vestigde. Hij is ook een van de grootste "wat-als" in de sport, want hij kreeg nooit meer de kans om zijn Olympische grootheid uit te breiden omdat de Olympische Spelen van 1940 en 1944 door de Tweede Wereldoorlog werden geannuleerd.

• Zeven opeenvolgende jaren zonder verlies van een 400m race

Michael Johnson is een van de meest dominante atleten die de atletieksport ooit heeft gezien. Hij begon aan de Baylor University, waar hij het schoolrecord op de 200 meter zou vestigen. Johnson had een unieke loopstijl die hem ook gedenkwaardig zou hebben gemaakt als hij de wedstrijden niet had gewonnen. Hij legde zich toe op slechts twee onderdelen: de 200m en de 400m. JDe ongeslagen reeks van ohnson begon in 1993, en hij zou 58 opeenvolgende 400m-wedstrijden rijden tot zijn volgende verlies. Die reeks omvatte de Olympische Spelen van Atlanta in 1996, waar Johnson de gouden medaille won op de 400 m en de 200 m, waar hij een wereldrecord vestigde dat Bolt later zou breken.

5. Maurice Greene

• Vijfvoudig Wereldkampioen
  • Tweevoudig Olympisch Gouden Medaillewinnaar
  • Eenmalig Olympisch Zilveren Medaillewinnaar

Maurice Greene beleefde het grootste deel van zijn succes op de indoorbaan, waar hij records vestigde die nog steeds staan. Op zijn hoogtepunt won Greene drie opeenvolgende wereldkampioenschappen en de gouden medaille op de 100 meter op de Olympische Spelen van Sydney in 2000. Tegen de tijd dat Greene met pensioen ging was hij recordhouder voor de meeste races onder de tien seconden op de 100m met een totaal van 53. Greene won de gouden medaille op de 60 m, ondanks een blessure halverwege de race op de Wereldkampioenschappen Outdoor 2001.

• Drievoudig wereldkampioen
  • Drievoudig gouden medaillewinnaar van de wereld atletiek finale
  • 11-voudig Diamond League winnaar

Tyson Gay heeft misschien niet de lijst van prestaties die de andere lopers hebben, maar dat komt omdat hij zo'n groot deel van zijn carrière heeft moeten doorbrengen met het achtervolgen van Bolt. Gay heeft de op één na snelste 100 meter ooit gelopen; hij liep die race toevallig een maand nadat Bolt het huidige record had gevestigd. Gay is een van de slechts vijf mannen in de geschiedenis die de 100 meter in minder dan 10,75 seconden heeft afgelegd. Gay is ook een van de slechts zeven mannen die ooit de 200 m in minder dan 19,60 seconden hebben afgelegd. Helaas is Gay's naam lange tijd betrokken geweest bij de PED discussie, wat afbreuk doet aan de grootsheid van sommige van zijn prestaties.

FAQ

Wie is de beste sprinter aller tijden bij de mannen?

Het is moeilijk te weerleggen dat Usain Bolt de beste sprinter aller tijden is.. Bolt is niet alleen wereldrecordhouder op de 100 meter, geen enkel ander mens is ooit binnen 0,10 seconde van een verbreking van dat record gekomen. Naast het record is Bolt ook de eigenaar van de volgende twee snelste races ooit op de 100m, waardoor hij de eigenaar is van de drie snelste 100m in de geschiedenis. Op de 200 meter is Bolt iets minder dominant. Hij heeft vier van de zes snelste 200 meter races uit de geschiedenis, waaronder het huidige wereldrecord.

Welke sprinter bij de mannen heeft de meeste Olympische gouden medailles?

Carl Lewis is de sprinter met de meeste Olympische gouden medailles in baanwedstrijden voor mannen met negen. Hij domineerde niet alleen bij het sprinten, maar ook bij het verspringen. Lewis had ook een zilveren medaille naast zijn negen gouden medailles voor een totaal van tien Olympische medailles. Usain Bolt won tijdens zijn Olympische carrière negen gouden medailles, maar één daarvan werd hem ontnomen omdat een teamgenoot op doping werd betrapt tijdens de 4x100 m estafette.

Welke sprinter bij de mannen heeft de beste 100 meter sprinttijd ooit?

Usain Bolt is de sprinter met de beste 100 meter sprinttijd ooit. Dit gebeurde tijdens de Wereldkampioenschappen 2009 in Berlijn, waar Tyson Gay als tweede wist te finishen. Gay eindigde de 100m finale met een tijd van 9,71 seconden, net onder het toenmalige wereldrecord van 9,69 seconden. Bolt versloeg Gay met een marge van 0,13 seconden en vestigde het huidige wereldrecord op de 100 meter met een tijd van 9,58 seconden.