Wat is de langste en kortste Australian Open tenniswedstrijd?

Tennis
Wat is de langste en kortste Australian Open tenniswedstrijd

De Australian Open is een van de grootste tennis openingen in de wereld, met de grootste sterren van de sport. Natuurlijk, de Australian Open is de thuisbasis van krankzinnige wedstrijden, zowel in vaardigheid en de totale duur. Lees verder om te leren over de langste en kortste wedstrijden in de geschiedenis van de Australian Open.

Inhoudsopgave

Langste Australische Open wedstrijden

Novak Djokovic vs. Rafael Nadal 2012

De langst durende Australian Open-wedstrijd vond plaats in 2012 toen Novak Djokovic het 5 uur en 53 minuten lang opnam tegen Rafael Nadal.

Djokovic versloeg Nadal in de epische wedstrijd met 5-7, 6-2, 6-4, 6-7, 7-5. Het was heel toepasselijk dat de marathon van een wedstrijd toevallig de Australian Open-finale was, het grootst mogelijke podium. Wat deze wedstrijd zo lang deed duren, was de lengte en intensiteit waarmee elk punt werd gespeeld.

Rafael Nadal staat bekend om zijn defensieve tennisstijl, waarbij hij zijn tegenstander afremt en wacht tot die een fout maakt. Die stijl zorgt ervoor dat Nadal langere punten speelt, en dat was in de finale goed te zien. Normaal gesproken kan Nadal met zijn superieure conditie wedstrijden winnen, maar dat was niet het geval tegen de onberispelijke groundstrokes van Djokovic. Na de wedstrijd zei Djokovic: "Het was duidelijk op de baan voor iedereen die de wedstrijd heeft gezien dat we allebei, fysiek, de laatste druppel energie die we hadden uit ons lichaam hebben gehaald." Deze zin vat de wedstrijd perfect samen, die van beide spelers een bovenmenselijk uithoudingsvermogen vergde.

Francesca Schiavone vs Svetlana Kuznetsova 2011

De wedstrijden van de vrouwen zijn meestal sneller dan die van de mannen omdat ze best of three sets zijn in plaats van best of five zoals de mannen spelen. De langste WTA Australian Open wedstrijd vond plaats in 2011 in de vierde ronde, tussen de als achtste geplaatste Francesca Schiavone en Svetlana Kuznetsova. Schiavone wist Koeznetsova in een spannende tiebreak te verslaan. Schiavone won de eerste set met zes games tegen vier, maar Kuznetsova kwam terug en domineerde de tweede set met zes games tegen één. Op dat moment was de wedstrijd niets bijzonders meer; ze ging gewoon de laatste set in. Toen veranderde alles, want geen van beide partijen gaf op. De twee wisselden slagen uit op weg naar een 30-game finaleset, waarvan Schiavone er 16 won en Kuznetsova 14. De wedstrijd tussen Francesca Schiavone en Svetlana Kuznetsova in 2011 duurde maar liefst vier uur en vierenveertig minuten.

Kortste Australian Open wedstrijd

Danka Kovinic vs Ash Barty 2021

In tegenstelling tot de langste wedstrijden ooit gespeeld op de Australian Open, is het moeilijk om de kortste wedstrijd te vinden. Deze wedstrijden zijn niet zo bekend en kunnen door de geschiedenis worden vergeten. Dat gezegd hebbende, WTA's Ash Barty's run naar de Australian Open finale in 2021 bevatte verschillende wedstrijden die werden afgewerkt in minder dan een uur. Een daarvan was tegen Danka Kovinic, waar Barty naar een 6-0, 6-0 dubbel bagel overwinning liep. De wedstrijd duurde slechts 44 minuten, waarmee het een van de kortste wedstrijden in de geschiedenis van de Australian Open was. Deze prestatie is des te indrukwekkender omdat Barty in het hele toernooi in totaal slechts 21 games verloor. Haar kampioensloop was waarschijnlijk de snelste in termen van totale tijd in de geschiedenis van de vrouwen.

Andy Murray vs Alberto Martin 2007

Er is nog nooit een triple bagel (drie gewonnen sets zonder gameverlies) door een man gespeeld op de Australian Open. Het dichtste dat iemand is gekomen vond plaats in 2007 in de eerste ronde van het toernooi. De Brit Andy Murray kwam tot op één game van deze indrukwekkende prestatie. In een snelle wedstrijd, versloeg hij Alberto Martin met 6-0, 6-0, 6-1. De wedstrijd had nog sneller kunnen gaan, want Martin won zijn eerste game bij een 5-0 achterstand in de derde en laatste set. De wedstrijd duurde slechts 69 minuten, toen Murray zijn tegenstander volledig versloeg. Behalve dat het de snelste wedstrijd was, was het ook de kortste Australian Open herenwedstrijd in termen van gespeelde games (19).