Kuinka pitkä on koripallopeli?

Koripallo
Kuinka pitkä on koripallopeli

Koripallo-ottelun pituus vaihtelee useiden eri tekijöiden mukaan. Muutamia tekijöitä, jotka voivat vaikuttaa pelin kestoon, ovat pelin taso, liiga ja se, onko kyseessä miesten vai naisten kilpailu.

Sisällysluettelo

NBA (National Basketball Association)

NBA on ehkä maailman tunnetuin koripalloliiga, sillä siinä pelaavat maailman parhaat miesten koripalloilijat. Säännöllinen NBA-peli on jaettu neljään neljännekseen, jotka kestävät kukin kaksitoista minuuttia. Näin ollen kilpailun kokonaispeliaika on 48 minuuttia. Useimmat ottelut kestävät kuitenkin kahdesta kolmeen tuntia, mikä johtuu aikakatkaisuista, kuten virheistä, aikalisistä, tuomareiden tarkistuksista ja 15 minuutin puoliaikatauosta.

WNBA (naisten kansallinen koripalloliitto)

WNBA on Yhdysvaltojen tärkein naisten koripalloilijoiden ammattilaisliiga. NBA:sta poiketen WNBA-ottelu jaetaan neljään puoliaikaan neljän neljänneksen sijaan. Kumpikin puoliaika kestää 20 minuuttia, joten kokonaispeliaika on 40 minuuttia. Nämä ottelut kestävät myös pidempään kuin varsinainen sääntömääräinen peliaika virheistä, aikalisistä ja puoliajasta johtuvien seisonta-aikojen vuoksi.

NCAA (National Collegiate Athletic Association, kansallinen yleisurheiluliitto)

Korkeakoulutasolla koripallokilpailun normaali peliaika on 40 minuuttia. Vaikka pelin kokonaiskesto on sama sekä miesten että naisten kilpailuissa, peliajan jakautuminen on erilainen. Miesten NCAA-ottelu koostuu kahdesta puoliajasta, jotka kestävät kukin 20 minuuttia, kun taas naisten ottelu koostuu neljästä neljänneksestä, jotka kestävät kukin 10 minuuttia. Pelit kestävät kumpikin noin kaksi tuntia, kun otetaan huomioon aikalisät, virheet, mainoskatkot ja puoliaika.

Lukio ja nuoriso

Lukio-/nuorten koripallo-ottelun pituus voi usein vaihdella pelipaikan, liigan ja taitotason mukaan. Useimmat lukiot Yhdysvalloissa noudattavat kuitenkin NFSHSA:n (National Federation of State High School Associations) sääntöjä, joiden mukaan säännönmukaiset pelit on jaettava neljään neljännekseen, joista jokainen kestää kahdeksan minuuttia. Näin ollen lukion koripallo-ottelun peliaika on yleensä 32 minuuttia, ja se kestää yhteensä noin 90 minuuttia. Alemmilla pelitasoilla, joita ei säännellä minkään hallintoelimen toimesta, pelien kesto vaihtelee useammin.

Puoliaika

Yksi koripallo-ottelun elementti, joka pidentää sen kestoa, on puoliaika. NBA:n, WNBA:n ja NCAA:n kilpailuissa puoliaika kestää 15 minuuttia. Riippuen koulusta ja konferenssista, jossa peli pelataan, lukiokilpailun puoliaikatauko voi vaihdella ja kestää yleensä 10-15 minuuttia.

Ylityö

Toinen tekijä, joka voi pidentää koripallo-ottelun kestoa, on jatkoaika, joka syntyy, kun molempien joukkueiden pisteet ovat tasan varsinaisen peliajan päätyttyä. Ammattilais- ja yliopistotasolla (NBA, WNBA ja NCAA) jatkoaika kestää viisi minuuttia. Jatkoaikoja voi kuitenkin olla useita, jos pisteet ovat tasan kunkin jakson lopussa. Lukion koripallo-ottelussa jatkoaika kestää yleensä neljä minuuttia, ja jatkoaikoja pelataan lisää, kunnes tilanne ei ole enää tasan.

FAQ

Kuinka kauan aikalisä kestää ammattilaiskoripallopelissä?

Sekä NBA:ssa että WNBA:ssa joukkueilla on pelin aikana seitsemän aikalisää, joista kukin kestää 75 sekuntia (tai minuutin ja 15 sekuntia). Joukkueet eivät välttämättä käytä kaikkia aikalisiään jokaisessa pelissä, mutta jos ne päättävät tehdä niin, kumpikin joukkue voi pidentää peliaikaa lähes yhdeksällä minuutilla. Jos joukkueella on jäljellä vähintään kaksi aikalisää neljännen neljänneksen alkuun mennessä (NBA:ssa), kunkin aikalisän pituus lyhenee 20 sekuntiin.

Mikä oli historian pisin NBA-ottelu?

Historian pisin NBA-ottelu pelattiin 6. tammikuuta 1951 Rochesterissa, New Yorkissa, Indianapolis Olympiansin ja Rochester Royalsin välillä. Peli kesti yhteensä 78 minuuttia ja jouduttiin pelaamaan kuusi jatkoaikaa. Pitkäkestoisen ottelun päätteeksi olympialaiset selviytyivät voittajiksi lopputuloksella 75-73. Merkittävä syy siihen, että peli kesti niin kauan, oli se, että se pelattiin ennen kuin NBA:ssa otettiin käyttöön 24 sekunnin heittokello.

Mikä oli historian pisin NCAA-koripallo-ottelu?

Historian pisin NCAA-koripallo-ottelu pelattiin 21. joulukuuta 1981 Cincinnati Bearcatsin ja Bradley Bravesin välillä Robertson Memorial Field Housessa Peoriassa, Illinoisissa. Kilpailu kesti yhteensä 75 minuuttia, ja sen päättymiseen tarvittiin seitsemän jatkoaikaa. Seitsemännen jatkoajan päätteeksi Bearcats oli kaksi pistettä Bravesia edellä lopputuloksella 75-73.