Jääkiekko
Jääkiekko peli Kello

Sisällysluettelo

Pelikello

Jääkiekossa pelikello on tärkein kello, jota käytetään seuraamaan kuluvan jakson jäljellä olevaa aikaa. Jääkiekko-otteluissa on kolme erää. National Hockey Leaguessa jokainen erä kestää 20 minuuttia.

Pelikello alkaa kello 20:00 ja tikittää jatkuvasti alaspäin, kunnes se saavuttaa nollan, mikä on merkki jakson päättymisestä. Erätauon jälkeen pelikello nollataan 20:00:een seuraavaa jaksoa varten.

Ajanottaja

Ajanottaja on jäähallin ulkopuolinen toimitsija, jonka tehtävänä on ylläpitää pelikelloa. Hän vastaa kellon käynnistämisestä ja pysäyttämisestä sekä kellonajan säätämisestä tarvittaessa. Ajanottajat ovat tärkeä osa jäähallin ulkopuolista toimitsijaryhmää, sillä kellon käynnistäminen ja pysäyttäminen on erittäin tärkeää pelin sujuvuuden kannalta. He ovat jatkuvasti yhteydessä jäällä oleviin toimitsijoihin varmistaakseen, että kellon aika on aina oikea.

Väliaikaiset pysähdykset

Kello käy koko jääkiekko-ottelun ajan, mutta joskus se pysähtyy väliaikaisesti. Tässä ovat kaikki tilanteet, joissa pelikello pysähtyy:

• Erotuomari puhaltaa pilliin pelin keskeyttämisen merkiksi.
  • Arvioidaan rangaistus
  • Pelaaja on loukkaantunut
  • Kiekko on lyöty pois pelistä
  • Joukkue kutsuu aikalisän
  • Maalivahti jäädyttää kiekon
  • Maali on tehty

Pelikello käynnistyy uudelleen, kun kiekko on saatu takaisin peliin aloituspisteen jälkeen.

Ylityöjaksot

Kun pisteet ovat tasan varsinaisen peliajan päätyttyä, pelataan lisäaikoja voittajajoukkueen selvittämiseksi. Näitä lisäjaksoja kutsutaan jatkoajaksi. Pelikellossa olevan ajan määrä jatkoajoissa vaihtelee NHL:n runkosarjan ja NHL:n jatkosarjan välillä.

NHL:n runkosarjan pelikello jatkoajalla

jääkiekko nhl peli kello runkosarjan

NHL:n runkosarjan ottelussa pelikello jatkoajalla kestää viisi minuuttia. Peli päättyy heti, kun maali on tehty jatkoajalla; tätä kutsutaan äkkikuolemaksi. Jos maalia ei tehdä viiden minuutin jatkoajan aikana, peli etenee rangaistuspotkukilpailuun, jossa ratkaistaan voittaja. Jääkiekossa rangaistuspotkukilpailut ovat ajoittamattomia.

NHL:n pudotuspelien pelikello jatkoajalla

jääkiekko nhl peli kello post season

NHL:n pudotuspeleissä pelikello jatkoajalla kestää 20 minuuttia. Peli päättyy heti, kun maali on tehty jatkoajalla. Toisin kuin runkosarjan jatkoajalla, postseason-peleissä on kuitenkin tehtävä maali jatkoajalla, jotta joukkue voi voittaa. Tämä tarkoittaa, että 20 minuutin jatkoaika pelataan, kunnes maali on tehty. NHL:n postseason-otteluissa ei ole rajoitusta sille, kuinka monta jatkoaikaa voidaan lisätä.

FAQ

Kuinka pitkä pelikello on runkosarjan jääkiekko-otteluissa?

NHL:n runkosarjassa pelikello kestää 20 minuuttia varsinaisella peliajalla ja viisi minuuttia jatkoajalla. NHL:n runkosarjassa on kolme varsinaisen peliajan jaksoa ja yksi jatkoaika.

Kuinka pitkä pelikello on postseason-jääkiekko-otteluissa?

NHL:n pudotuspeleissä pelikello kestää 20 minuuttia varsinaisella peliajalla ja 20 minuuttia jatkoajalla. NHL:n pudotuspeleissä on kolme varsinaisen peliajan jaksoa ja rajoittamaton määrä jatkoaikoja (kunnes maali on tehty).

Milloin pelikello pysähtyy?

Pelikello voi pysähtyä monesta syystä, useimmiten aina kun erotuomari puhaltaa pilliin. Syitä pelikellon väliaikaiseen pysäyttämiseen ovat muun muassa loukkaantumiset, rangaistukset, maalit, kiekko pois rajoilta ja aikalisät.